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Lès
mascarâdes sont woutes !
Lès
mascarâdes sont woutes. Dèdja, on r’tchôfe Boulome Iviêr a côps
d’ grands feus qui r’glatich’nut su lès vilâdjes èt
lès-amias. Lès clokes aprèss’nut leûs bagâdjes. Èles vont bin
râde s’èdalér ô lon ayu ç’ què lès poûyes èt lès-oûs
sont-st-an chôcolat !
Lès
couméres vont s’ mète a dalâdje : carôs, ridôs,
trot’wêrs ; èl môjo tout ètîre èyèt co lès adjèts
vont passér al sav’néye , istwêre dè fé oneûr a l’ boune
séson , a Pôques èy’ a lès pâquîs, a lès tribouléyes
dès clokes èrvènûwes ô payis èt dispôrdant leûs- amonicions
pa t’ t’avô lès djârdins cafloris.
Lès
mascarâdes sont woutes !
Apicèz
brouches èt sayas…après l’iviêr gn-a dèl bèsogne pour tous
lès bras.
I
fôt qu’ tout r’lûje dèvant qu’ad’vène èl’ pèneuse
samwène pa ç’ qu’èl vèrdi dè ç’ samwène la , i n’ s’ra
nin quèstion d’ fé l’ buwéye èt co mwins d’èrlavér l’
môjonéye .
Dins
dès famîyes qu-i-gna , ç’ djoû la , on cût du pwin ou bin dèl
tôte. A no môjo, dispûs toudis , on cût dès-aféres qu’ont in
drole dè p’tit no !
Dj’asteu
toute gamine èyèt m’ grand mére aprèsteut dèl farène èyèt
dès djèts :
«
Tu vas faire quoi ? –C’est Vendredi Saint,
no p’tite et
je vais cuire !– Le Vendredi Saint ? C’est quoi et
pourquoi tu dois cuire ?- Pa
ç’
qu’ aujourd’hui, le Bon Dieu bénit la femme qui cuit et maudit
la femme qui lave- Ah !…-Et tu vas cuire quoi ?- Dès
« coûyes dè Swisse « -
C’est
quoi des « coûyes dè Swisse ?- Tu verras dans ton
assiette !
Tèrmètant
qu’elle mè rèspondeut m’ grand mére aveut prèsti fèl’mint
dèl blanke pôsse. Et vèl’ la qu’èle dè f’yeut dès boulots
qu’èle aligneût : bodès sôdârds su in blank drap
d’mwin.
Dins
’ne grande cass’role ,èle aveut m’tu d’ l’eûwe a tchôfér
dispûs in momint èyèt ç’t-èle ci cominçeut a chîlér
doûç’mint.
Vî
popa, bin seûr ,asteut la pou mète ès’ grin d’ sé : «
No p’tite, vos dalèz vîr , lès boulomes, èl grosse boudène
qu’is vont bin râde awè !
L’eûwe
n’aveut nin pièrdu s’ timps, èle chufleut d’ dja après l’
bèsogne…
An
m’ dèmandant qué goût èç’ qu’èles dalîne awè , ç’
djoû la, dj’é r’wéti cûre lès blankès boudènes .
Èm’
grand mére apiceut lès boulots , lès lèyeut bèroulér douç’mint
dins l’eûwe qui f’yeut dès p’tits bouyons. Avè sogne, èle
lès r’toûrneut d’vant d’ lès rascoude avè s’n-èscum’rèsse.
« R’wétèz ô bûre « , d’jeut-èle a Vî Popa
qui m’f’yeut dès clignètes pa drî s’ dos !
«
R’wétèz ô bure …èt mètèz l’ tâbe ! »
Lès
« coûyes « ès’ ramonç’lît dins –in grand plat
…
Dins
m’pètite assiète, djè l’s é vèyu r’lûjantes dè bûre
fondu èyèt d’ roudje suk.
« C’est
bon ? –- Mmm, oui, c’est bon , j’aime bien les coûyes
dè Swisse ,
tu en feras encore la semaine prochaine, même si ce n’est plus le
Vendredi Saint…»
tant
qu’a mi, dj’é continuwè a lès vîr vol’tî cès-aféres la
qu’ont in no qu’on n’pout nin dîre quand on-è-st- èn-èfant
bin al’vè.
L’eûre
d’ôdjoûrdu, lès timps ont bin candji. Lès afêres què ç’asteut
l’môde sont ’ne mîyète pièrdûwes dins l’s-aroutinâdjes èt
lès courât’rîyes dès djins qu’ont toudis trop pô d’eûres
pou vikî.
Mins,
amon nos-ôtes, èl Vèrdi Sint, c’èst toudis l’djoû dès
« coûyes dè Suisse ». Dispûs d’ s-anéyes, c’èst
m’ moman qui lès prèsti et paç ‘qu’èle sét què d’ seû
‘ne miyète galafe èle dè cût ène grosse plat’néye…qu’
èle vièrse dèssus du bûre dè cinse tout djusse fondu èy’ ène
boune pougnîye dè suk di pot … On n’ sint nin qu’on mindje !
Cès-aféres la ça diskind tout seû, c’èst tout simpe , c’èst
bon…on-a l’minton qui glète… !
Wétèz
rin qu’ dè pinsér à cès couyes la, djè m’ sin toute drole
…L’anéye qui vint, ô Verdi Sint, sèré-dje co l’èfant
qu’on lyi fét cûre sès p’tits bouneûrs ?
Danielle TREMPONT
PS.Les
attributs des citoyens de la libre Helvétie n'ont rien à voir dans
cette dénomination. Il s'agit plutôt de ceux des gardes suisses du
Vatican, dont les culottes de peau collantes mettent en relief leur
virilité. et nos friandises ont vraiment la forme de ce qu'elles
représentent...
Ingrédients:
1kg de farine, 4 oeufs, beurre, 75g levure de boulanger
Pour saupoudrer : sucre, cassonade, beurre à volonté.
Préparation: Mettre la levure dans un peu d'eau sucrée. Faire fondre le beurre. Mélanger la farine avec les oeufs entiers. Ajouter la levure délayée puis le beurre et travailler du bout des doigts pour obtenir une pâte genre pâte à pain. Laisser lever. Faire bouillir de l'eau et au moment de l'ébullition, prendre des cuillerées de pâte et laisser gonfler dans l'eau. Retourner les pâtons pour bien cuire des deux côtés. Lorsque la couque suisse est bien gonflée et cuite, la sortir de l'eau et bien égoutter.
On peut cuire plusieurs couques en même temps mais toujours dans l'eau bouillante.
Servir avec du beurre fondu et de la cassonade brune.
Quand toutes les couques sont cuites, et s'il en reste, les couper en carré le lendemain et réchauffer dans une poêle avec du beurre. Lorsque ces carrés sont bien dorés, servir avec du sucre. C'est très bon et nourrissant.
Pour saupoudrer : sucre, cassonade, beurre à volonté.
Préparation: Mettre la levure dans un peu d'eau sucrée. Faire fondre le beurre. Mélanger la farine avec les oeufs entiers. Ajouter la levure délayée puis le beurre et travailler du bout des doigts pour obtenir une pâte genre pâte à pain. Laisser lever. Faire bouillir de l'eau et au moment de l'ébullition, prendre des cuillerées de pâte et laisser gonfler dans l'eau. Retourner les pâtons pour bien cuire des deux côtés. Lorsque la couque suisse est bien gonflée et cuite, la sortir de l'eau et bien égoutter.
On peut cuire plusieurs couques en même temps mais toujours dans l'eau bouillante.
Servir avec du beurre fondu et de la cassonade brune.
Quand toutes les couques sont cuites, et s'il en reste, les couper en carré le lendemain et réchauffer dans une poêle avec du beurre. Lorsque ces carrés sont bien dorés, servir avec du sucre. C'est très bon et nourrissant.
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